Serious Gaming in de Zorg

Gaming in de Zorg (GIDZ) is een initiatief van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Lentis, Thuiszorg Groningen, MAD Multimedia (ontwikkeling software) en Principal Blue (projectinitiatie en -management). Het Human Technology Center van Hanzehogeschool Groningen heeft in het project meegedaan als kennispartner op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.

Gaming in de Zorg is dé nieuwe manier van leren. Het is uniek in Nederland dat op deze manier kennis wordt overgedragen in de zorgsector. In GIDZ word je met simulaties getraind in onderwerpen als dementie, agressiepreventie en -hantering en BIG-wetgeving. Al ‘gamend’ doe je vaardigheden en kennis op in je eigen gesimuleerde werkomgeving. GIDZ biedt niet alleen de training van nieuwe vaardigheden. Je leert ook om noodzakelijke kennis te reproduceren in de praktijk. Juist uit deze combinatie haal je in GIDZ het leerrendement. Je kunt in GIDZ situaties oefenen die lijken op wat jij mee zou kunnen maken, of hebt meegemaakt in de praktijk. GIDZ biedt je de mogelijkheid om te oefenen, zodat je beter voorbereid bent op dezelfde soort situaties in de toekomst.

Naast deze oefensituaties bevat GIDZ nog andere mogelijkheden. Een belangrijk hulpmiddel bij de spelsimulaties is de GIDZ-bibliotheek die je tijdens, maar ook buiten de game om, kan raadplegen. In de bibliotheek is per onderwerp alle informatie up-to-date en op alfabetische volgorde beschikbaar. Ook kun je in GIDZ vragen stellen aan iemand die meer weet over één van de onderwerpen die behandeld worden in GIDZ. Je kunt ook chatten (praten) met andere spelers of berichten plaatsen op het forum.

© Principal blue 2022
Ontwikkeld door Publiek